Internationalt

 

Det Internationale arbejde på Klemmenstrupgård.interreg

 

 

Projekt JUMP er nu en realitet!Færdigt JUMP logo

Efter et par år med forberedelser og flere udvekslinger af elever, er Klemmenstrupgård nu blevet en aktiv medspiller i projektet JUMP, der officielt blev igangsat
1. februar 2016. Projektet er resultatet af det tidligere ProFuture, der sluttede i begyndelsen af 2015.

 

Sejltur

 

 

 

 

 

 

Start af JUMP 1. februar 2016

 

JUMP står for Jobs gennem Udveksling, Mobilitet og Praksis. Tanken er den, at vi vil skabe et nyt netværk mellem skoler, virksomheder og de unge. Dette netværk skal fokusere på de udfordringer, som unge i vores målgruppe har. Det kan være svært at følge med i konkurrencen mellem jobs og uddannelsespladser, hvis man ikke har forudsætningerne for at kunne opnå disse.

Til at løse denne opgave, gik 4 skoler sammen i ProFuture og udviklede basiselementet til JUMP. Vi ville med udvekslinger, arbejde og ophold hos hinanden, lære de unge, at det ikke behøver at være farligt at

 

opleve og arbejde i et andet land. Det skal være let, og det skal vises i praksis hvordan det kan lade sig gøre. De fire skoler er Berufs- und Qualifizierungsagentur BQL i Lübeck (D), AufBauWerk  BAW i Niebull (D), Multicenter Syd (DK) og Klemmenstrupgård.

 

IMG_2449

 

 

 

 

 

 

Tyske elever på Klemmenstrupgård fra et tidligere besøg

 

Til formålet fik vi 13 virksomheder med på idéen – fra begge sider af grænsen. Yderligere fik vi Europa  Universität Flensburg og Roskilde Universitets Center til at kigge os over skulderen og dokumentere dels det arbejde, der skal udføres til hverdag og dels de resultater, som vi gerne vil kunne skabe.

For dig, som måske står til at skulle vælge et produktionsskoleophold, er det her en mulighed til at gøre dit ophold mere spændende. Du får chancen for dels at kunne komme med til det nordtyske, både i form af ophold på et tysk værksted og i form af regulært arbejde i en tysk virksomhed. Vi vil give dig en fornemmelse, af hvordan det er at opholde sig i et andet land, en anden kultur og et andet sprog. Vi vil støtte dig gennem hele forløbet, så du vil ikke være alene. Skulle du blive meget glad for at være der eller finder du og en arbejdsgiver sammen om en mulig læreplads, så vil vi hjælpe, så meget vi kan, med alt det praktiske. Det gælder også, hvis du skulle finde en uddannelse, der kunne passe dig. Du skal dog være parat til at lære lidt sprog. Man behøver ikke være en ørn til tysk, men øver du dig i lidt hverdagssprog, hjælper det meget og du lærer hurtigt mere hen ad vejen.

 

 

Projekt JUMP er blevet godkendt til at få støtte fra EU InterReg 5a puljen, der kører fra 2016 – 2020, hvilket var en forudsætning for at kunne gennemføre det. Det betyder, at vi kan udveksle en del elever og undervisere mellem os, til gensidig inspiration, oplevelser og regulær læring. Vi kan samtidig involvere virksomhederne dybere i, hvorledes skolerne arbejde og udarbejde tættere modeller for, hvorledes unge fra vores målgruppe kan opnå bedre kontakt og mulig fastholdelse på arbejdsmarkedet i Syddanmark og Nordtyskland.

 

DSC_0311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliver, dansk elev i praktik på et tysk autoværksted

 

Ved siden af hverdagsaktiviteterne ligger der er sproglig udfordring, hvorfor vi allerede nu på Klemmenstrupgård tilbyder eleverne engelsk og tysk på niveauer, der er hensigtsmæssige.  Kulturen er også en vigtig del af arbejdet. Hvordan andre kulturer lever og gør tingene, er ofte en god læring hos den enkelte og noget, man kan tage med sig i resten af livet. Flere af vore unge har således skabt nye venskaber og kontakter, der bl.a. holdes i live ved hjælp af sociale medier, hvis afstandene bliver for store.

009

 

Pædagogværkstedet på besøg i Niebüll

 

 

Som skole danner vi et netværk, som det ikke ville være muligt at opnå på samme måde ved blot at ringe. Det er helt afgørende, at den enkelte underviser også får oplevelsen af og modtager påvirkninger fra andre, der kan løfte dagligdagen hjemme til andre og nye højder. Det skaber dynamisk styrke, dels hos den enkelte, men også i skolens samlede strategi for arbejdet med de unge, der har brug for en håndsrækning.

Aktiviteter og aktuelle nyheder vil du kunne finde på denne hjemmeside løbende, men du vil også kunne læse med på JUMP’s egen hjemmeside: www.projekt-jump.eu .Denne side indeholder en dansk og en tysk version. Har du spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til Peter på Klemmenstrupgård.

 

 

Peter Andreasen Færdigt JUMP logo

 

 

 

Peter Grove Andreasen, International koordinater på Produktionshøjskolen Klemmenstrupgård.